"15 en 16 mei leergang dementie in Amersfoort"

reflectietool - op aanvraag

De Reflectietool

De reflectietool helpt je om samen met je team oplossingen te vinden in moeilijke situaties in de omgang met mensen met dementie. Succeservaringen leiden tot inzicht, problemen tot een actieplan.
 

Moeilijk te begrijpen gedrag?

In het werk met mensen met dementie kom je soms in moeilijke situaties terecht, waarin je het gedrag van iemand niet kunt begrijpen. Waar komt de angst of boosheid vandaan en waarom doet zich dit juist nu voor en in deze situatie?

Gebruik van de Reflectietool samen met een of meerdere collega's leidt je naar nieuwe inzichten en praktische oplossingen.

Ook helpt de Reflectietool je om meer inzicht te krijgen waarom op sommige momenten het contact of de zorg juist heel goed verlopen. Het gebruik van je eigen talenten en die van je teamleden zijn onderdeel van dit proces.

De Reflectietool is een praktisch hulpmiddel waarbij je in korte tijd tot resultaat komt, een bijeenkomst van 20 minuten is al voldoende.

 

Het gebruik

We zetten de reflectietool in als onderdeel van een scholingstraject Omgaan met mensen met dementie. Daarnaast hebben wij een train-de-traineroptie, waarin wij enkele teamleden bekend maken met de Reflectietool en hen trainen om deze zelf in het team in te zetten. Het gebruik levert een belangrijke kwaliteitsimpuls aan de dementiezorg en versterkt het (zelfstandigwerkend) team.

De Reflectietool is alleen verkrijgbaar als onderdeel van een training of de train-de-trainerworkshop.

 

Achtergrond

De Reflectietool is ontwikkeld door de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) te Hasselt (België) en uitgebracht in Nederland door ervarea.
Het instrument is gebaseerd op de persoonsgerichte zorg van Tom Kitwood en Appreciative Inquiry, het waarderend onderzoeken, geen focus op problemen, maar focus op mogelijkheden. De 4D-cyclus (Discover-Dream-Design-Destiny ofwel: verwonder, verbeeld, veranker en verwezenlijk) is herkenbaar terug te vinden in de methodiek.

 

Workshops train-de-trainer

Regelmatig geven wij workshops train-de-trainer om mensen de werkwijze en methodiek van de reflectietool eigen leren te maken. Deze workshops worden zowel incompany als op open inschrijving gegeven. Wil je meer informatie over onze incompany workshop, neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@ervarea.nl.